Sidor

tisdag 21 september 2010

Att inte passa in på rådande skönhetsideal


Min kropp passar inte in på det skönhetsideal som idag råder. Att ständigt vara ung, solbränd, vältränad utan en uns kroppsfett men ändå ha stora bröst och kurvor "på rätt ställe". Min tanke är, hur fan lyckas man med detta utan kirurgisk hjälp?!
En kvinnas självbild är ofta förknippad med just hennes utseende. Media spelar en stor roll i att bestämma och upprätthålla den smala och ouppnåbara idealbilden av våra kroppar.

Kroppsuppfattning är den bild du har i ditt sinne som beskriver hur din kropp ser ut. Den behöver inte överensstämma med verkligheten, snarare är det tvärt om - den bild vi har av oss själva - hur vi ser ut är oftast inte hur vi uppfattas av omgivningen.
Skönhetsidealet är smalt idag, rent av magert i många fall. Den snedvridna bild som idealiseras är också den bild som är socialt accepterad vilket leder till att många strävar efter den.
Jag är inget undantag. Även om jag inte strävar efter att bli mager så har jag hela mitt liv strävat efter att bli smal.
Detta är inte sunt, naturligtvis inte. Men det är fakta. Att ha ett snedvriden bild som mål för sin egen kropp och ha en kropp som inte överensstämmer med denna bild gör att det uppstår en konstant inre kamp. Det tär hårt på de inre resurserna att konstant banta. Som Ninja Ister skrev i en kommentar till ett tidigare inlägg, att alltid vara pre eller post-bantning...eller banta tär på krafterna, självförtroendet och bekräftar en negativ självbild. Att inte duga som man är, att inte klara av att se ut som idealet.

Ju mer jag går ner o ju mer min kropp omformas börjar jag inse hur mkt tid och energi jag faktiskt lagt ner på att försöka uppnå det ouppnåeliga. Vill jag se ut som idealet? NÄÄÄ! Jag vill däremot känna att jag också har en plats även om jag inte har size zero. Det betyder att jag ska kunna handla kläder i vanliga affärer utan att behöva gå på tjockisavdelningen. Men vägen dit är uppenbarligen lång eftersom många affärskedjor tycker att kvinnostorlekarna heter XS, S och M. I vissa undantagsfall finns strl L och om möjligt XL.

När jag pratar med människor i min omgivning om vad en sund kropp är så är det inte nödvändigtvis en kropp som är frisk och fri från sjukdom. Nej det är en kropp som är smal och vältränad. Eller som en kvinna sa "en kropp som ser fräsch ut". Jaha, vi andra är ofräscha då?

Det känns bara som en ouppnåbar utopi och jag undrar hur många som lever upp till idealet? Är det konstigt att många har en dålig självkänsla när man känner att man inte passar in inom ramen för normen som idag är idealet?

Fan, nu är jag där igen. Allt skulle ju bli så mkt lättare när jag gick ner i vikt....men hjärnspökena fortsätter bubbla runt i mitt sinne och det känns allt annat än lätt.

7 kommentarer:

hanna sa...

hahaha! i LOVE the picture!

jag gillar din blogg :]

Lena sa...

Vad gör du uppe så här tidigt? På väg till jobb? Eller kan du inte sova som jag? Bilden är så sann, och likaså det du skriver. Vi kommer aldrig att se ut som idealet eftersom vi kommer att ha massa hud över... För mig handlar det inte så mycket om att se snygg ut, jag har kommit förbi det. För mig handlar det först och främst om en kropp utan krämpor. Tyvärr kommer jag aldrig att komma dit, eftersom många av mina krämpor inte har med vikten att göra och således inte kommer att bli bättre med viktnedgång. Men vissa kommer att bli det. Att sen också KÄNNA sig bekväm MED kläder på är något jag vill komma till. Jag har ofta problem "åt andra hållet", det vill säga jag känner mig smalare än vad jag är. Sen går jag förbi en spegel eller tittar ner på mig själv och blir så besviken. Så min självbild, i alla fall nu, passar bättre ihop med mannens ovan, än kvinnans... undrar om det kommer att ändras med tiden?

Nu skall jag ta och förflytta mig från soffan, där jag somnade för ett antal timmar sen och vaknade för 2 timmar sen, in i sängen där Cornelia redan värmt upp min kudde :) Hoppas du får en bra dag! Kramar

Pippi sa...

Kan inte annat än hålla med. Har fått höra nyligen från en tjej som var avundsjuk för att mina bröst inte också blev mindre i och med min viktminskning...

Kram

Helene sa...

Allt stämmer som du skriver...
Jag är så trött på bilder på smala opererade tjejer som bara äter ett salladsblad till lunch...
Jag vill LEVA och må bra och kunna vara som man vill vara...
Ha en fin dag.
Kram Helene.

Sandra sa...

Du ska vara nöjd med dig själv du har ju åstakommit något fantastiskt!

ullis sa...

Själv vill jag inte gå ner för att bli som alla andra utan för att jag vill må bra helt enkelt. Önskar fler kunde känns så inför sitt utseende och sluta hetsbanta osv..
Hoppas verkligen att du snart lär känns din nya kropp och gillar den! Du har ju verkligen vart duktig!!

Annika sa...

Ja du verkar ha många tankar just nu...men det är nog bra..jag försöker bara inte tänka på det och leva i förnekelse....att ta itu med hjärnspökena är nog inte fel väg att gå :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...