Sidor

onsdag 22 juni 2011

Bloggutmaning

Jag har blivit utmanad av Lena som vill att jag svara på följande frågor:

1 - Hur länge har du bloggat? Sedan oktober 2006 (började på aftonbladet, flyttade hit 2008 och har överfört vissa av inläggen från tidigare)

2 - Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?  Jag följde till en början Pysans blogg eftersom vi delade samma livssituation då och såg det som ett sätt att få skriva av mig. Tonårsmorsan, Kiqi och Ninjan var också några som jag flitigt läste innan jag själv började skriva.
 
3 - Vilken var den första blogg du förälskade dig i? Vet inte om jag förälskade mig i Pysans blogg direkt, men jag fastnade definitivt för den och läste den dagligen.

4 - Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem? Haha, det var en liten tveksam presentation av mig själv.....en mkt trevande start eftersom jag inte riktigt visste om jag ens skulle publicera inlägget.

5 - Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare? Jag har massor av bloggar upplagda som favoriter som jag följer från och till beroende på hur aktiva bloggare de är. Näst intill dagligen tittar jag in till Lena, Christina, Skogstokiga och 56kilo.

6 - Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Det är nog 50/50. Jag är lite av en periodare själv så beroende på vilken fas jag själv är i så hittar jag nya bloggar och följer dem. Men mest läster jag (bortsett från mina bloggvänner) vikt/tränings/kost- och scrapbookingbloggar. Andra favoriter är ju helt klart mode och just nu även bakning (motsägelsefullt till min livsstil - jag vet!!)

7 - Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Ludmillas blogg läser jag ofta för hon skriver så innerligt, ärligt och om viktiga ämnen som berör. Tonårsmorsan lika så. Hon skriver verkligen om allt mellan himmel och jord. Älskar hennes blogg! Sen Chrissan och Bella, de skriver massa roligheter som man kan nicka instämmande i eller skaka på huvudet åt, men alltid med ett leende på läpparna. Konstant spännande, underhållande och medryckande.

8 - Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Lena, även om vi som personer är mkt olika så delar vi till mångt och mkt samma inre tankar och känslor särskilt gällande vår viktresa. Maribella, vi är båda sjuksköterskor som kämpar med vikten, tränar och försöker äta/göra rätt. Igenkänningsfaktorn är STOR!

9 - Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? Vad jag vet så följer alla mina nära o kära min blogg (både hemma och i utlandet) vilket jag naturligtvis tycker är superkul! Mamma brukar säga att hon håller sig uppdaterad om vårt liv via min blogg och då gör det inget om det går någon dag mellan telefonsamtalen ;)

10 - Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg? Både ja o nej. Mina nära vet att jag håller igen på vissa områden som jag kanske borde skriva av mig på och kan tycka "dagens blogg" är väldigt glad och positiv medan jag i mitt liv för stunden har det jobbigt. Men det är ett medvetet val jag gör.

11 - Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden? Ja, min gräns är mkt klar och tydlig. Jag skriver sällan om min man mer än som ett omnämnande i vardagliga situationer. Jag skriver inte om familjeangelägenheter eller mitt jobb (i alla fall inte det som rör mina patienter eller kliniken som sådan).

12 - Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför. Jobbet helt klart för jag har tystnadsplikt kort och gott. Sen kan jag nämna saker kollegor gjort eller sagt, roliga händelser från personalrummet eller liknande. Men det är inget som är direkt yrkesrelaterat i mina ögon.

13 - I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du? Till en början bloggade jag enbart för att få skriva av mig all oro och ångest jag bar på när jag blev sjuk i bröstcancer 2006. Jag hade ingen alls förhoppning/tro om att någon skulle läsa det jag skrev eller ens engagera sig i det. Men när så blev fallet blev det ju onekligen en bonus för alla vill väl ha respons på det man tycker och tänker. Annars behåller man ju åsikterna för sig själv. Bloggen blev ett bollplank och andra som kände igen sig i det jag skrev hörde av sig. Vissa ifrågasatte det jag skrev och fick mig att tänka till när jag försvarade eller förklarade det jag skrev. Så visst gillar jag bekräftelsen som bloggen bär med sig. Men fortfarande är det inte mitt huvudsyfte. Min blogg är precis som bloggens namn antyder, min dagbok - i alla fall den offentliga versionen av den......

14 - Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg? Till en viss del ja. Sen beror det på vilken inriktning bloggen har. Du lär inte känna en person som "bara" lägger ut nya recept, bilder på sina scrapalster eller ger träningstips i sin blogg. Där får du kanske endast hintar om personen bakom.

15 - Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? Japp! Lena är en av dem!

16 - Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga? Ja om inte annat kan man ju läsa i tidningar om hur unga tjejer hetsas och hetsar varandra till att svälta sig, skära sig osv. Andra verkar gå hur långt som helst via sina bloggar för att "bli kända" och det verkar inte finnas någon hejd på personerna i fråga.

17 - Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar ja, anonyma kommentarer är aldrig roliga då de oftast är elaka, oförskämda och inte sällan går de till personangrepp. Att gömma sig bakom anonymitet när man framför något utan substans är fegt och jag försöker inte ta åt mig. Men, man är inte mer än människa.

18 - Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar? Ja, när jag skriver om känslor rörande min vikt, självkänsla och självförtroende (som för min del hör ihop). Det är väldigt utlämnade och man blottar sig.....vilket gör att man blir mer sårbar inför andra. Men har man väl tryckt på publicera så är det ute i cyberrymden......

19 - Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig? Alltför många i min närhet läser min blogg, så jag censurerar mig själv i många avseende då jag VET att vissa läser..... jag har funderat på att starta upp en helt anonym blogg där jag bara kräker av mig allt jag bär på. Men jag varken orkar eller hinner sköta fler bloggar.

20 - Tror du att du fortfarande bloggar om två år? Japp


21 - Nämn 3 (jag ändrade från 5) bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Tonårsmorsan
Kiqi
Bella

22 - Finns det någon som inte bloggar var blogg du skulle vilja läsa? Tycker det hade varit kul om någon som Kronprinsessan Victoria hade bloggat om sin vardag, sina tankar och känslor. Det är ju en offentlig person som ändå är väldigt privat. Kan inte komma på någon annan

2 kommentarer:

Lena sa...

Kul att du antog utmaningen!! Kram

Sandra sa...

Intressant att läsa din "blogghistoria" och hur du tänker kring det hela!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...