Sidor

söndag 28 december 2008

Vanligt med återfall


Det är vanligt att få återfall i bröstcancer. Kvinnor som opereras för bröstcancer behandlas därför normalt med hormonell behandling (antihormoner) efter det kirurgiska ingreppet.
Risken för återfall är störst under de första fem åren efter att sjukdomen upptäckts och behandlats, men det är inte ovanligt med återinsjuknande tio till femton år i efterhand.
Själv har jag haft 2 återfall, det senaste hösten 2008 och jag hoppas av hela mitt hjärta att det var sista gången!

Återfallet kan dels innebära att nya tumörer bildas i bröstet, dels att dottersvulster (metastaser)bildas i andra organ, oftast i lymfkörtlar, skelett, lunga eller lever.
Prognosen vid återfall kan vara god om det gäller en ny brösttumör eller begränsad spridning till andra organ. Överlevnadstiden vid återfall är ofta påfallande lång. Många behandlas under flera år för spridd bröstcancer, i första hand för att förebygga eller lindra sjukdomssymtom, bland annat smärta och benbrott p g a spridning till skelettet.

Själv har jag behandlats med Tamoxifen tabletter (antihormoner) och Zoladex injektioner. Dessa har som uppgift att sänka östrogenhalten i kroppen, eftersom tumörerna är östrogenberoende. Detta i sin tur gör att man som kvinna försätts i ett förtidigt klimakterium... o hur kul det är på en skala när man är 30+ kan ni ju själv lista ut!

Så töser (och pågar för den delen) har ni inte kollat era bröst? GÖR DET!!! Vet du inte hur? Kolla här

4 kommentarer:

Lena sa...

Bra skrivet!! Det är lätt att glömma av att kolla sina bröst. Själv tänkte jag inte på det förrän Marita (min styvmor som är skriven här) fick en kallelse till mammografi. Då började jag fundera på varför jag som då nyss fyllt 43 aldrig hade blivit kallad. Ringde för att avboka hennes besök (hon var ju ute och seglade på de sju haven) och passade samtidigt på att boka tid för mig själv. Skall se till att gå och kolla regelbundet och känner själv hemma varje gång jag duschar. Jag vet inte hur ofta man bör gå på mammografi, vet du?

Soulsister sa...

Lena! utdrag ur Socialstyrelsens rekommendationer:
Socialstyrelsen rekommenderar landstingen att erbjuda kvinnor i åldrarna 40–74 år mammografiscreening. Rekommendationerna är starkast för åldrarna 50–69 år där effekterna varit tydligast. Även i åldrarna 40–49 år och 70–74 år finns det vetenskapligt underlag som visar på positiva effekter av screening. I vad mån landstingen ska utöka mammografiscreeningen även till de senare åldersgrupperna är något de själva får bedöma utifrån tillgång på resurser och prioriteringar gentemot andra insatser som kan göras i hälso- och sjukvården. Landstingen rekommenderas att kalla kvinnor med 18 månaders intervall om de är yngre än 55 år och med 2 års intervall om de är över 55 år.

Ludmilla sa...

Jag håller verkligen tummarna att det var sista gången. Men du verkar vara en tuff brud så det ska nog gå vägen! kram!

Fru Tattoo sa...

Jag är väldigt dålig på att kolla mina bröst, men jag ska börja. Det är en sån där typisk sak som jag ska göra men som på något sätt inte blir av.
Jag ger det om ett nyårslöfte här och nu att jag ska klämma mig på brösten när jag duschar, det finns klisterlappar i duschen på gymmet där de visar hur jag ska göra.
Och nr jag lovar något så är jag konsekvent!
Jag hoppas att år 2009 blir ett riktigt BRA år för dig!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...