Sidor

söndag 29 mars 2009

Vikten av återhämtning

Vi är många som upplever stress på flera områden i livet: privat eller/och på jobbet/skolan mm. Vi har höga krav på oss själva, håller högt tempo för att hinna med så mycket som möjligt på de timmar som vi håller oss vakna. Många känner sig konstant trötta.
En annan typ av stress för kroppen är sjukdom, fysisk eller psykisk. Cancer är en sådan stress. Den tär både på kroppen och på psyket. Kroppen försvagas av operationer och behandlingar samt inte alltför sällan efterslängande infektioner. Ångest och oro för framtiden tär på psyket.

Jag förstår att vi alla hanterar denna stress på olika sätt, finns inget rätt eller fel eftersom vi alla är olika. Det som jag tror alla är överens om är att sömn är A o O. Både kroppen och knoppen behöver denna näring som sömnen ger.
För min del har återhämtning inneburit vardag. Låter kanske konstigt, men det är vad jag har behövt. Jag har behövt hänga upp livet på "rutiner" som jag inte varit villig att rucka på. Nu menar jag inte tvätta, städa o sånt. Detta är för mig "måsten" ....de ger ingen näring. När jag säger vardag och rutiner så har det för mig inneburit jobba (så mkt jag orkat, men bortsett från kortare sjukskrivningar har jag kunnat jobba 100%) hämta sonen från dagis/fritids och sen gå hem och "bara vara". Allt annat har fått stå åt sidan. Inga fester, inget flängande hit eller dit på massa tjaffs som i många fall är för andras skull.
Nope, all tid la jag på mig själv och min närmsta familj. Varför? Jo detta gav mig näring.
Där är vi alla olika, men detta har funkat för mig.
Vi skaffade också hund som en del i min återhämtning. Att gå ut med henne har gett mig många timmar där jag kunnat kombinera fysisk aktivitet med att "rensa skallen". Något som är oerhört givande, rena terapin!

Att anpassa sig till det som hänt, de nya erfarenheter man gjort eller det man omvärderat tar på krafterna. Det är viktigt att hitta vad som ger näring för just DIG!
Sömn och vila är oerhört viktigt, kan inte nog understryka detta. Och med vila menar jag att göra absolut ingenting. Idag känns det som något många av oss måste öva på för vi "ska bara"...

Många har också en väldigt aktiv fritid. Det är inte lika okej att slöa framför tv'n eller slappa i soffan och läsa en bra bok. Kroppen behöver båda två, men ofta glömmer vi bort den sistnämnda för den får oss att kännas oss "onyttiga".
Jag har fått lära mig koppla av, att låta tvätten ligga, städningen vänta eller bli delegerad. I början när jag blev sjuk hade jag inget val. Kroppen var så trött, såååå trött att jag inte hade något val än att lägga mig. Nu när jag lärt mig det, vill jag inte vara utan min vila. Det räcker med att sträcka ut sig på soffan 30 minuter efter jobbet, lägga upp benen och låta kroppen falla in i en annan rytm. Jag brukar ligga och prata med min son, om vad som hänt i skolan, vad han gjort, vem han lekt med, vad som händer imorgon osv.
Sen har jag ett helt annat lugn när det är dags att fixa med middagen. Känns skönt. Önskar att jag lärt mig detta för länge länge sen.

Olika aktiviteter ger olika sorters återhämtning
.

Pliktaktiviteter
"Hemmamåsten” som att betala räkningar, hushållsarbete och barntillsyn som kräver att vi tänkter och planerar. Samma delar av hjärnan som behövs i det vanliga arbetet används. Pliktaktiviteter kan motverka återhämtning.

Lågansträngningsaktiviteter
TV-tittande, bläddra i tidning, slöa på soffan. Det här är den ideala återhämtningen för människor med stress, beslutsfattande och problemlösning i arbetet.

Sociala aktiviteter
Att umgås. Effekterna är både resursuppbyggande och minskar belastningen. Socialt stöd är viktigt för god återhämtning. Vissa sociala aktiviter, som mer bygger på måsten än på uppriktigt intresse, kan däremot ha motsatt effekt.

Fysisk aktivitet
Träning, promenader etc. Ger bra återhämtning om man har mentalt ansträngande arbete. Hjärnan får ta paus från arbetslivets problem.


Hur låter du din kropp återhämta sig?

10 kommentarer:

Jenny sa...

Jag är dålig på återhämtning. Borde se till att sova mer, men det är svårt att slita sig på kvällarna. Mindre datatid, mer familjentid? Ja inte vet jag men du gav mig en tankeställare. Tack!
kram

Malin sa...

En riktig bra påminnelse om vikten med återhämtning, det händer inte ofta som bara "är" eller vilar. Ha en fin söndag!

Lena sa...

Jag är nog ganska bra på det... Älskar att bara koppla av med ett korsord eller kolla på TV. Jag blir alldeles nojjig om jag inte får denna typen av tid. Det värsta jag vet är en vecka med varenda kväll uppbokad, eller en helg där man inte är hemma. Jag är väldigt beroende av min egentid och tycker egentligen att jag får nog av det sociala på jobbet. Däremot så har jag också fått lära mig att INTE få dåligt samvete när jag bara är. Att det är helt OK. Tidigare har jag tagit mig tid att bara vara också, men det dåliga samvetet har kommit som ett brev på posten. Nu när jag lyckats släppa en stor del av det så kan jag också njuta mer av egentiden!

Hoppas du får en skön dag med mycket återhämtning! Kramar

Madonnan sa...

Så bra att du återhämtar dig. Viktigt.

Själv brukar jag lyssna på meditativ musik, det ger en ro och får mig att slappna av.

Kramar och ha det bra i veckan!

Bruno sa...

Så bra att du tar upp detta. Det är oerhört viktigt i vårt stressade samhälle att ge sig tid för återhämtning. Jag tillhör kategorin som måste ta igen all tid jag "slappar" på....jag vet det är fel, men ibland är vi illa funtade.
Du gav mig verkligen en tankeställare. Ska genast se över min tillvaro.
kram tjejen!

Ingela sa...

Så viktigt det du tar upp! Tror det är många som glömmer bort sig själva i dagens stressade samhälle.

Tack för påminnelsen!

Hoppas att du har haft det gott i helgen!

Kram

Ludmilla sa...

Du är klok du!
Hoppas att du lever som du lär.

Stor kram

annsan_s sa...

Men kära du, tack så mycket
för dina vackra uttal. Jag har
en Påskaward på gång och den kommer
nästa vecka, har fått en ytterligare från en annan hemsida. Den är superfin..

KRAM
annsan

annsan_s sa...

Hej!

Du har en award att hämta hos mig!

Kram
annsan

annsan_s sa...

Varsegod min vän. Den är du värd!

Ha en bra måndag.

Kram
annsan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...