Sidor

fredag 4 januari 2008

Växtvärk och störd nattsömn

Jag och maken är bortskämda med att vår son nästan alltid har sovit hela nätter (bortsett från när det skulle komma nya tänder och vid feber o så). Sonen besväras av växtvärk nattetid och vi är nu inne på 5:e natten i rad där han vaknar med smärta och kramp i vader, knän och lår. Jag masserar o masserar. Värmedyna hjälper lite. O så somnar han en sväng, för att sedan vakna lagom tills man själv lyckats somna om.....
Känner mig lagom mör just nu kan ja lova.
Det går i omgångar liksom, kan vara lugnt i veckor och tom månader.....o sen pang, hålla på i nån vecka eller så.....
Stackarn har såååå ont nattetid, för att sedan va helt obesvärad dagtid!

Så här står det på sjukvårdsupplysningen på nätet:


"Värk i benen på natten

Ett barn som är helt utan besvär på dagen men som vaknar på natten och har ont i benen kan ha växtvärk. Växtvärk är vanligast hos barn i förskoleåldern men kan förekomma ända upp till puberteten. Det är fortfarande oklart vad som orsakar växtvärk.

Ofarligt men påfrestande

Barn som har växtvärk får oftast ont i vaderna, låren eller knävecken. Värken kommer bara nattetid, sitter i båda benen eller varierar från sida till sida. Den brukar vara i ett par timmar. Enstaka barn har besvär nästan varje natt, andra en gång i veckan eller mer sällan. Det kan variera från barn till barn hur kraftig värken är.

Även om barnet ibland kan ha mycket ont, är värken inte farlig. Däremot kan det vara påfrestande för både barn och föräldrar, eftersom nattsömnen blir störd.

Massage och värme kan lindra

Att massera benen kan lindra samtidigt som barnet blir tröstat av att ha någon hos sig. Värme kan också hjälpa. Ofta känns det skönt med ett par varma strumpor, benvärmare eller en filt runt benen.

Receptfria läkemedel

Om inte massage och värme hjälper kan man pröva att ge receptfria smärtstillande läkemedel. Det finns medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller medicin som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren och Ibumetin"

3 kommentarer:

Mrs Mulatt sa...

DU är utmanad gums, om di vill?

kram


http://blogg.aftonbladet.se/12197/perma/688830

Soulsister sa...

Mrs Mulatt: utmaningen är utfört och därmed också antagen
kram

anki/barbakvinna sa...

jag la mina ben i högläge mot väggen det kändes bättre och likadant har jag gjort med mina barn + alvedon till natten..

Sen är det dags för mamman att handla större kläder för han kommer att växa som smort *ler*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...