Sidor

torsdag 17 april 2014

Då var det Påsk igen.....

Jag är uppvuxen med en blandning av den polska påsken och den svenska. 
Kul - vi fick det bästa av båda världar. I Polen säger vi inte Glad Påsk utan Smacznego Jajkac (smakligt ägg), eller Wesołych Świąt Wielkanocnych (typ.....Glad Påsk)

Till skillnad från här hemma så hittar du inte en massa kycklingar, harar eller pappägg i affärerna i Polen (det har förvisso ändrats med åren då det även DÄR blivit med kommersiellt)
Där är påsken en kyrklig högtid eftersom Jesus LEEEEED, dog och återuppstod. 


Fastan håller man "hårt" på! På Långfredagen äter man absolut inget kött - och man ska inte överäta....Jesus lidande står i centrum. Att han offrade sig för oss pratar man mkt om. Tacksamheten man ska känna för detta påminns man om konstant, om och om igen......

På Påskafton går man med en liten korg till kyrkan och får matvälsignelse. I korgen finns ägg, kött, bröd, salt och peppar. Korgarna utsmyckas och pyntas med små lamm, kvistar och färgglada band samt handmålade ägg. Och nu pratar vi om KONSTVERK (i bästa fall) vissa går all in....andra gör det mer "familjärt". 


Därefter intas påskmiddagen MED kött dock utan alkohol (njaaaaeeee).....
Hemma brukar det blir en blandning av ägg, sill, lax, lite köttbullar och polsk högtidssallad. Polskt osötat bröd och någon god polsk korv till detta. Vi blandar ju som sagt traditionerna.....o väljer det bästa av det bästa.....

På Påskdagen äter man en brakfrukost av påskmiddagens rester. Yummy!


Vill med detta inlägg önska Er alla en härlig Påsk, hoppas solen skiner på er äggstra mkt och att ni får umgås med nära, kära eller de ni själva väljer. Till Er som jobbar och får vårt avlånga land att fortsätta "gå runt" trots röda dagar ett äggstra tack.

Kram från mig

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...